Pada kali ini sulaman goyang kerawang motif bunga merak dihasilkan khas untuk pelanggan dari Sibu, Sarawak. Motif merak ini merupakan motif yang diminta oleh penempah ini sendiri.

Jadi, pihak kami memberikan kreativiti terbaik untuk menghasilkan sulaman goyang kerawang motif burung merak ini sebagaimana permintaan penempah.

Kebaya nyonya ini dipadankan dengan sarung yang dijahit sepertimana budaya masyarakat baba nyonya. Hal ini kerana bahagian kepala kain diletakkan pada bahagian hadapan sarung.

Jika dilihat dengan sekali imbas, jelas di sini sulaman motif burung merak direka penuh di bahagian hadapan baju, manakala di bahagian tangan dan bahagian belakang baju dihasilkan separuh sahaja. Hal ini disebabkan ruang yang disediakan kecil berbanding dengan bahagian hadapan baju kebaya nyonya ini.

Dari segi ketebalan sulam goyang di bahagian tangan dan bahagian belakang baju kebaya ini, sulamnya dihasilkan setinggi 4 inci sahaja. Manakala di bahagian hadapan baju dihasilkan sulaman goyang setinggi 12 inci.

Ini yang menjadikan sulaman kerawang motif burung merak ini nampak menyerlah dan cantik di mata sesiapa sahaja yang melihatnya.

Selain itu, kerawang yang digunakan dalam hasil sulaman ini ialah kerawang buih besar dan kecil. 

Ia merupakan kerawang tradisi yang digemari oleh peminat-peminat sulam goyang kerawang kebaya nyonya.

Dari segi warna sulaman goyang motif burung merak ini pula, kami gunakan warna-warna yang lembut yang menjadikan hasil sulaman ini nampak lebih cantik dan timbul ekoran warna latar baju ini adalah gelap iaitu warna maroon.

Malah, warna burung merak sendiri dihasillkan sepertimana seekor merak hidup yang sebenar. Sebab itulah ia nampak cantik terutamanya di bahagian ekor merak yang kami sulamkan.

Jadi, keunikan kebaya nyonya yang bermotifkan fauna amat diminiti oleh para pencinta sulaman goyang baba nyonya. Motif merak merupakan motif yang terkenal yang menawan hati para peminat kebaya nyonya.

Jom Tempah Sulam Goyang Kurung Pahang Bersama Butik Kerawang Embroidery.

Top
Hello!
Butik
Sulam Goyang.
Menyediakan khidmat menyulam goyak kerawang untuk aneka busana dan majlis.

GENERAL INQUIRIES
kerawangembroidery

SOCIAL MEDIA