Kebaya nyonya amat sinonim dengan mereka yang berketurunan baba nyonya. Ia terkenal terutamanya di Melaka, Penang dan Singapura. Kebaya nyonya ini mempunyai nilai estetika yang tersendiri. Ciri yang nyata pada sulam baba nyonya ini dapat dilihat pada kebanyakan motifnya yang mengandungi campuran motif fauna dan flora dalam satu-satu rekaan.

Warna yang digunakan pula adalah berwarna warni. Jika sulaman kerawang yang dihasilkan oleh masyarakat lain, biasanya warna yang akan digunakan adalah dari 1 hingga 3 jenis warna benang sulam sahaja sebagai tona untuk mencantikkan sulaman tersebut supaya lebih menarik.

Namun, sulaman yang dihasilkan berkonsepkan sulam baba nyonya ini biasanya dibuat sepertimana sebuah lukisan, yang dipotret dengan warna-warna yang pelbagai. Itulah yang menjadikan ciri-ciri keunikana sulaman baba nyonya ini.

Pada kali ini, sulam goyang yang dihasilkan pada kebaya kain kasa / voile yang ditempah khas daripada pelanggan yang jauh dari United Kingdom. Beliau sememangnya meminati seni sulaman goyang kerawang terutamanya sulaman baba nyonya. Jika kebiasaannya, kebaya baba nyonya ini dipadankan dengan kain batik sarung, namun, penempah ini mengatakan beliau akan menggayakan kebaya berkonsepkan baba nyonya ini dengan sepasang seluar.

Ia dipakai sebagai cardigan yang boleh diperagakan dalam majlis formal mahupun majlis-majlis santai. Sebab itulah sulaman goyang kerawang pada kali ini dibuat dengan motif sulaman merak kayangan yang sesuai ditempah jauh oleh pelanggan ini.

Jika dilihat pada keseluruhan sulaman kebaya nyonya ini dihasilkan sedikit tebal agar ia nampak mewah serta dapat menarik perhatian sesiapa yang melihatnya. Di bahagian hadapan baju iaitu di bahagian lidah baju kebaya ini dihasilkan sulaman kerawang setebal 2 inci. Manakala di bahagian tangan baju pula dihasilkan setebal 6 inci.

Bentuk sulaman di bahagian tangan ini adalah membentuk pucuk rebung ataupun bentuk membukit. Dengan ini, walaupun sulaman kerawang penuh di bahagian tangan, tetapi ia boleh menampakkan tangan pemakai itu runcing dengan hiasan sulaman kerawang yang mewah.

Di bahagian belakang baju turut dihasilkan sulaman kerawang yang membukit dengan ketebalannya yang sederhana iaitu dalam saiz 3 inci. Ya, keutamaan sulaman kerawang kali ini dapat dilihat dengan sulaman kerawang di bahagian hadapan baju kebaya nyonya ini. Ia dibuat setinggi 15 inci dengan kedudukan serong di bahagian sudut tepi.

Hasilnya, kita dapat lihat corak sulam goyang kerawang ini dari jarak yang jauh dek ruang yang disulam tersebut adalah besar dan tebal. Apatah lagi jelas ditonjolkan motif burung merak dengan bunga bakawali yang disukai ramai dalam penghasilan motif sulaman baba nyonya.

Bukan itu sahaja, rekaan bentuk motif bakawali ini diubah suai sedikit berlengkuk-lengkuk agar ia serasi dengan temanya iaiatu motif merak kayangan. Inilah yang menjadi titik tolak kelainan sulaman goyang kali ini dengan hasil sulam kerawang kami sebelum ini.

Jika dilihat dengan teliti, kerawang yang digunakan pada kali ini adalah kerawang buih besar dan kecil. Malah, dapat dilihat dengan jelas bagaimana buih-buih kecil ini mengelilingi buih yang bersaiz besar. Inilah yang menjadikan hasil sulaman ini nampak lebih menarik ekoran susunan buih-buih kerawang ini nampak tersusun cantik di celahan motif sulam merak kayangan ini.

Oleh kerana motif merak kayangan ditonjolkan, lengkuk-lengkuk sulur hanya nampak seperti awan larat yang mengelilingi merak kayangan tersebut. Ia ditambah seri dengan penggunaan warna benang yang sedikit kontra untuk menaikkan seri design sulaman goyang kerawang pada baju kebaya nyonya ini.

Pemilihan warna turquoise ditonjolkan sepertimana warna ekor merak itu sendiri yang berwarna-warni. Inilah yang menjadikan hasil sulaman ini lebih menonjol dengan latar belakang fabrik kasa atau voile yang berwarna merah jambu ini.

Jika kita perhatikan, dari segi Teknik sulam goyangnya pula, Teknik yang digunakan adalah Teknik sulaman cincang padu kerana ingin menghasilkan bentuk merak yang lebih realistik. Teknik padu cincang ini juga digabungkan dengan Teknik satin bukaan zig zag pada keseluruhan bingkai motif sulaman merak kayangan ini.

Jelas di sini, gabungan Teknik-teknik sulam goyang ini telah menghasilkan sulaman kerawang motif baba nyonya ini lebih cantik dan mewah.

Jadi, sulaman goyang kerawang motif merak kayangan dengan konsep baba nyonya ini dihasilkan secara custom made untuk penempah kami dari jauh di United Kingdom. Hasil sulaman yang sebegini dianggap unik yang boleh mengetengahkan lagi satu-satu budaya masyarakat baba nyonya di mata dunia.

Dengan adanya perkembangan teknologi dan keunikan sendiri, maka tidak mustahil jika sesuatu produk itu berjaya melepasi sempadan negara kerana identiti dan keunikannya.

Jom Tempah Sulam Goyang Kebaya Nyonya Bersama Butik Kerawang Embroidery.
Top
Hello!
Butik
Sulam Goyang.
Menyediakan khidmat menyulam goyak kerawang untuk aneka busana dan majlis.

GENERAL INQUIRIES
kerawangembroidery

SOCIAL MEDIA